Kurczak z pieczarkami i serem w cieście francuskim

2.89 (9 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pierś z kurczaka w cieście francuskim to bardzo szybkie, soczyste i efektowne danie. Mięso upieczone w ten sposób jest niezwykle miękkie i delikatne. Spróbujcie :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 2 filety z piersi kurczaka (pojedyncze)
    – 1 op ciasta francuskiego
    – 5-6 pieczarek
    – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – 2 łyżki ulubionej musztardy (u mnie rosyjska)
    – 1 jajko (do posmarowania „warkoczy”)
    – ulubione ziarna do posypania (u mnie czarnuszka)
    – sól i pieprz wg smaku
    – 1/2 łyżeczki ulubionego tłuszczu (u mnie olej rzepakowy)
Wystaw ocenę:

2.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak z pieczarkami i serem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć z obu stron na rumiano na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto francuskie. Przeciąć je na pół, po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi ostrym nożem tworząc paski, środek pozostawić w całości. Środek posmarować musztardą, na musztardę wyłożyć filety, na wierzch wyłożyć plasterki pieczarek, posypać serem, zawinąć paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia, tworząc warkocz. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 35-40 minut. Podawać z ulubionymi warzywami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Drób Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować