„Torcik” śniadaniowy z łososiem wędzonym i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie śniadania i bardzo często składam wszelakie placki, wytrawne i na słodko, w taki sposób, że powstają mini torciki z moimi ulubionymi dodatkami. Dziś polecam placki, które zabarwiłam na niebiesko naturalnym barwnikiem z czerwonej kapusty, przełożone łososiem wędzonym i szpinakiem, to jedne z moich ulubionych :)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 200g mąki (u mnie pszenna tortowa)
    – 150ml mleka
    – 1 jajko
    – szczypta soli
    – 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – opcjonalnie barwnik spożywczy (u mnie niebieski z kapusty czerwonej)
    Dodatkowo:
    – ulubiony serek do smarowania (u mnie chrzanowy)
    – 2 garście świeżego szpinaku
    – 100g łososia wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

„torcik” śniadaniowy z łososiem wędzonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko połączyć z mlekiem, olejem, barwnikiem i solą, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Następnie smażyć placki na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) olejem. Ciasto wykładać łyżką i rozprowadzać po patelni formując dowolnej wielkości placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, na rumiano. Gotowe placki wystudzić, posmarować ulubionym serkiem i przełożyć kolejno szpinakiem i wędzonym łososiem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować