Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Chlebki naan są smaczną przekąską bez żadnych dodatków. Jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem mogę jeść bez opamiętania. W wersji a'la kebab są zdecydowanie bardziej syte.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na 10 chlebków:

    600g mąki pszennej
    300ml mleka 2%
    45g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 duże jajko
    5 łyżek oleju rzepakowego
    200ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka (do kupienia w sieciach rossmann)

    Nadzienie:
    3 piersi z kurczaka
    3 pomidory malinowe
    2 ogórki gruntowe
    10 liści sałaty masłowej
    1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku

    Sos czosnkowy:
    1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
    3 łyżki majonezu
    3 duże ząbki polskiego czosnku
    1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi
    pieprz do smaku

    Sos kebab:
    1/2 szklanki pikantnego ketchupu
    3 łyżki majonezu
    szczypta chili

    Dodatkowo:
    2 arkusze papieru do pieczenia (na duże blaszki)
    kilka łyżek oleju do natłuszczenia rąk i pergaminu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy razem z drożdżami. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować. Jajko roztrzepać z jogurtem. Składniki te dodajemy do mąki razem z pozostałymi: solą, przyprawą suszoną oraz olejem. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod nieszczelnym przykryciem na godzinę.
  • Formowanie 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy natłuszczonymi dłońmi na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą formujemy dłońmi na kształt kropli, tak by grubość była ok 7mm. Przekładamy na wysmarowany tłuszczem pergamin. Na dolnej półce piekarnika umieszczamy brytfannę z wodą (1/2 wysokości- jeśli odparuje dużo w trakcie pieczenia, to dolać) i włączamy piekarnik na 200st C, grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc kieszonkę.
  • Nadziewamy bułki 3. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy.
    Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili.
    Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem.

    Przekrojone bułki z jednej strony smarujemy sosem kebab, z drugiej sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka oraz mięso drobiowe. Raz jeszcze polewamy sosem czosnkowym. Podajemy na ciepło.

Porady

Do tak przygotowanych bułek możemy użyć dowolnego nadzienia, według własnych pomysłów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Ogórek Sałata Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować