Domowe chlebki pita

4.95 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placki pita to okrągłe chlebki popularne w krajach Bliskiego Wschodu jadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 12 chlebków
    3 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml)
    320 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    20 g świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

4.95 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowe chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe chlebki pita 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakiem przez 15 min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
  • Domowe chlebki pita 2. Następnie ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich zrobić kulkę.
  • Domowe chlebki pita 3. Kulki rozwałkować na placuszki o średnicy 12-15 cm, zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
  • Domowe chlebki pita 4. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut. Można też w piekarniku rozgrzać wcześniej blachę, wtedy pity będą się piekły ciut dłużej. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować