Chlebek pita

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mąka ,woda, drożdże to trzy podstawowe składniki potrzebne do wypieku pysznego chlebka , po wypełnieniu dowolnym farszem stanowią smaczną przekąskę .

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    pół łyżeczki płaskiej soli
    10 gram drożdży
    3/4 szklanki letniej wody
    szczypta cukru
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniej wody dodać drożdże, olej, cukier, wymieszać .
    Do miski przesiać mąkę ,wsypać sól, oraz wodę z drożdżami, wyrobić mikserem lub ręcznie, około 5-7 minut.
    Ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką na 50 minut.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, każdą część rozwałkować na cienki placek .
    Oprószyć mąką i zostawić na 15 minut przykryte ściereczką .
  • 2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni , wyrośnięte chlebki układać na gorącą blachę ,piec 10 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować