Smaczne, łatwe do przygotowania chlebki, które można podawać wypełnione świeżą sałatą, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, kurczakiem gyros i sosem czosnkowym. Świetnie smakuje również maczany w oliwie i sosie tzatziki.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
1/2 szkl ciepłej wody
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
5 g suchych drożdży
Greckie chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać suche składniki. Dolać ciepłą (nie gorącą!) wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 5 części. Każdy kawałek rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placuszek o śr. około 14 cm. Placki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
2.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić blaszkę na kilka minut aby się nagrzała. Na gorącej ułożyć placki i piec ok 12-15 minut do zarumienienia. Placuszki powinny mocno urosnąć. Jeszcze ciepłe nadziewać mięsem i świeżymi warzywami.
Komentarze