Greckie chlebki pita

4.5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne, łatwe do przygotowania chlebki, które można podawać wypełnione świeżą sałatą, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, kurczakiem gyros i sosem czosnkowym. Świetnie smakuje również maczany w oliwie i sosie tzatziki.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
    1/2 szkl ciepłej wody
    łyżka oliwy
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    5 g suchych drożdży
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Gyros

Greckie chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać suche składniki. Dolać ciepłą (nie gorącą!) wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 5 części. Każdy kawałek rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placuszek o śr. około 14 cm. Placki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić blaszkę na kilka minut aby się nagrzała. Na gorącej ułożyć placki i piec ok 12-15 minut do zarumienienia. Placuszki powinny mocno urosnąć. Jeszcze ciepłe nadziewać mięsem i świeżymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pita

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować