Kebab w chlebku pita

4.48 (199 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe fast foody często je w domu przyrządzam bo przynajmniej wiemy co jemy, lekkie domowe chlebki pita nadziane po brzegi kapustą pekińską,pomidorkami,zielonym ogórkiem,cebulką,oraz mięskiem drobiowym w przyprawie gyros z wyrazistym sosem ketchupowym. Ja swoje zrobiłam na obiad :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    paczka drożdży świeżych

    Nadzienie:
    2 podwójne filety z piersi
    opakowanie przyprawy do gyrosa
    główka kapusty pekińskiej małej
    ogórek zielony
    2 pomidory
    2 cebule
    jogurt naturalny grecki
    3 łyżki ketchupu
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Kebab w chlebku pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. W misce wymieszać suche składniki, dolać ciepłą wodę oraz oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut. Po tym czasie zagnieść jeszcze raz ciasto i rozwałkować za pomocą miseczki wykrawać placuszki. Placuszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec placuszki do zarumienienia ok 12 minut.
  • . 2. Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w kosteczkę oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć mięso do miękkości.
  • . 3. Cebulę posiekać na piórka. Pomidory oraz ogórka obranego pokroić w plastry. Kapustę umyć i poszatkować. Jogurt wymieszać z ketchupem.
  • . 4. Jeszcze ciepłe bułeczki nadziewać mięsem gyros oraz kapustą z warzywami. Wszystko polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (187 ocen)

image-1wixdq3

4.49 (187 ocen)

Kebab domowy w chlebku pita

martaf pychota:) 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować