2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
ok. 800 g młodej cukinii
ok. 300 g młodych ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
pieprz czarny świeżo mielony
ser feta
gruby szczypior
sól do smaku
Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju i maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Mieszać i dusić kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Podobnej wielkości co cukinia. Dodać 1,5 litra bulionu warzywnego. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać gałkę, pieprz chili, pieprz czarny i sól do smaku. Soli nieco mniej, bo zupę podamy z serem feta, który jest słony. Przy pomocy blendera rozetrzeć zupę na krem.
Zupę podawać z pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Komentarze