Tort czekoladowo-orzechowy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekolada i orzechy doskonale się uzupełniają, a tort pasuje na każdą okazję.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    ¾ szklanki drobnego cukru
    ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
    3 łyżki z górką kakao
    łyżka proszku do pieczenia
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej

    6 jajek
    ¾ szklanki drobnego cukru
    ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
    3 łyżki z górką kakao
    łyżka proszku do pieczenia
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej

    1kg masła roślinnego
    300 g cukru pudru
    350 g kremu z orzechami laskowymi i kakao nutella
    Sok z cytryny
    3 łyżki z górką kakao

    czekolada deserowa 100 g
    czekolada mleczna 100 g
    masło 100 g
    ½ szklanki posiekanych drobno orzechów laskowych
    praliny Ferrero rocher
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Davidoff) + 400 ml wrzątku
    3 łyżki cukru
    50 ml rumu
    50 ml spirytusu
    masło do wysmarowania tortownicy o średnicy 27 cm
Wystaw ocenę:

4.91 (11 ocen)

Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę z dodatkiem cukru. W dalszym ciągu ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie połączyć delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki, wymieszane mąki z orzechami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 min, do suchego patyczka. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Ściąć górkę i delikatnie otrzeć ciasto tarką, dla wyrównania, a następnie pokroić wzdłuż na trzy placki.
    Upiec jeszcze jedno takie samo ciasto, bo potrzebne jest 6 takich krążków.
    Zaparzyć kawę. Dodać cukier. A jak kawa wystygnie to dodać alkohol.
    Masło utrzeć / spienić i dodawać stopniowo cukier puder, a następnie krem nutella i sok z cytryny.
    Pierwszy placek ułożyć na krążku/ denku tortownicy i nasączyć kawą z alkoholem. Posmarować kremem i przyłożyć następny placek. Postąpić tak samo. Nasączyć, posmarować kremem i położyć kolejny placek. Tak do wyczerpania placków. Kremem posmarować wierzch i boki. Ładnie wyrównać.
    Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami laskowymi pozostawiając ok. 2 cm margines. Ciasto schłodzić ok. 30 min w lodówce.
    Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
    Cienką stróżką polać orzechy na środku ciasta, ale tak, żeby były częściowo widoczne. Margines wypełnić dokładnie czekoladą i porobić ,, łzy szczęścia,,
    Na marginesie poukładać praliny.
    Tort dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować