Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem owinięta boczkiem

4.48 (145 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Soczysta, pachnąca przyprawami całego świata pierś kurczaka faszerowana świeżym szpinakiem połączonym z kremowym serkiem, owinięta plastrami aromatycznego boczku to fajny pomysł na domowy szybki i sycący obiad z piekarnika.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    8 plastrów wędzonego boczku
    olej do wysmarowania naczynia

    Marynata:
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka curry
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczka pieprz

    Farsz:
    120g świeżego szpinaku
    50g startego żółtego sera
    80g kremowego, naturalnego serka
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem owinięta boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
  • 2. Farsz:
    Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać starty żółty ser, kremowy serek, majonez i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie naciąć wzdłuż aby powstała kieszonka. Następnie natrzeć marynatą i pozostawić na około 30 minut.
  • 4. Po tym czasie każdy filet nafaszerować przygotowanym farszem i owinąć plastrami boczku. Gotowe piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować