Soczysta, pachnąca przyprawami całego świata pierś kurczaka faszerowana świeżym szpinakiem połączonym z kremowym serkiem, owinięta plastrami aromatycznego boczku to fajny pomysł na domowy szybki i sycący obiad z piekarnika.
40 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
8 plastrów wędzonego boczku
olej do wysmarowania naczynia
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem owinięta boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
2.Farsz:
Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać starty żółty ser, kremowy serek, majonez i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie naciąć wzdłuż aby powstała kieszonka. Następnie natrzeć marynatą i pozostawić na około 30 minut.
4.Po tym czasie każdy filet nafaszerować przygotowanym farszem i owinąć plastrami boczku. Gotowe piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.
Komentarze