Mięso piersi kurczaka z boczkiem, do tego tłuczone ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealne na obiad. Smaczne i pożywne. Mięso owinięte w plastry boczku jest soczyste i delikatne.
Pierś owinięta boczkiem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2.Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Mięso nacieramy również przeciśniętym czosnkiem przez praskę.
3.Każdy kawałek piersi owijamy plastrami boczku.
4.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
5.Następnie kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy.
Komentarze