Pierś owinięta boczkiem w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Mięso piersi kurczaka z boczkiem, do tego tłuczone ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealne na obiad. Smaczne i pożywne. Mięso owinięte w plastry boczku jest soczyste i delikatne.

Składniki:

  • 5-6 pojedynczych kawałków kurczaka
    około 15 plasterków surowego boczku
    500g pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    2-3 ząbki czosnku
    Zioła prowansalskie
    Przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Pierś owinięta boczkiem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Mięso nacieramy również przeciśniętym czosnkiem przez praskę.
  • Pierś owinięta boczkiem w sosie pieczarkowym 3. Każdy kawałek piersi owijamy plastrami boczku.
  • Pierś owinięta boczkiem w sosie pieczarkowym 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
  • 5. Następnie kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować