Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem i orzechami

  • wyświetlono: 1797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wykwintne danie, które kusi swoim smakiem i wyglądem. W sam raz na uroczysty obiad w rodzinnym gronie.

IMG_1607 — kopia

Składniki

duży podwójny filet z piersi kurczaka
150g szpinaku (może być mrożony)
100g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki suszonej żurawiny
150g sera feta
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia












Sposób przygotowania przepisu:

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem i orzechami

  • 1. Szpinak odparuj na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudź. Żurawinę namocz w wodzie przez godzinę.
  • filelet z piersi2. Filet z piersi umyj, oczyść z błonek, podziel na dwie części. Każdą pierś natnij wzdłuż, aby powstała kieszeń.
  • potłucz orzechy3. Do środka każdej kieszeni wkładaj na przemian: porcję szpinaku, odsączonej żurawiny, połowę pokruszonych orzechów oraz pokruszony sera feta. Obie piersi nafaszeruj aż do wyczerpania składników. Zepnij wykałaczkami, oprósz solą i pieprzem z obu stron. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  • panierka4. Do miseczki przełóż natkę, mąkę, bułkę tartą i pozostałe orzechy. Roladki maczaj najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w wymieszanej panierce.
  • podsmaż roladki5. Podsmaż krótko na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • gotowe danie6. Roladki wraz z tłuszczem, na którym się smażyły przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem 30-35 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, aby się zrumieniły. Podawaj na ciepło z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadorzechy włoskieszpinak

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka nadziewana fetą i oliwkami

Dodane przez: monika_4466

Pierś z kurczaka faszerowana fetą i oliwkami

Uwielbiam wszelkie nowości w kuchni.

Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: monika016

Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem,...

Szpinak, mozzarella i suszone pomidory...

Pierś z kurczaka z serem i orzechami w boczku

Dodane przez: AnetaJ

Pierś z kurczaka z serem i orzechami w boczku

Istnieje wiele sposobów na podanie...

Dodane przez: kasia780

Pierś indycza faszerowana mrożonym szpinakiem...

Bardzo smakowita kombinacja indyczego...

pierś z kurczaka ze szpinakiem

Dodane przez: majka190382

PIERŚ KURCZAKA ZE SZPINAKIEM

Szybki i bardzo smaczny obiad z...

Pierś z kurczaka

Dodane przez: AnnaKoziel

Pierś z kurczaka faszerowana żurawiną i serem...

Roladki które rozpływają się w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE