Pierożki pieczone ze śledziem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wigilijne pierożki pieczone ze śledziem jako nadzienie. Użyłam rybę w pomidorach. Polecam jako nadzienie są świetne i skracają nam czas przygotowania.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pierożki pieczone ciasto:
    150g mąki pszennej
    1/4 łyżeczki soli
    25g masła
    1 jajko
    100 ml mleka
    2 dkg drożdży
    szczypta cukru
    pozostałe:
    1 jajko do posmarowania
    pieprz czarny i czerwony
    300 g śledź w pomidorach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Pierożki pieczone ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pierożki:

    Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
    Ciasto zagniatam na stolnicy i rozwałkowuję na grubość 2 mm, wycinam prostokąty 10 cm na 8cm. Rybę wyjmuję z puszki rozgniatam widelcem w misce. Układam łyżkę farszu na środku. Przykładam drugi kawałek ciasta i palcami dociskam na około nadzienia. Odcinam za pomocą noża kształt rybki z płetwą zostawiając po 1 cm ciasta od farszu. Sklejam za pomocą widelca przyduszam. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na blaszce na papierze. Dekoruję pieprzem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 minut i piekę około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować