Pierożki pieczone ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierożki:
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto zagniatam na stolnicy i rozwałkowuję na grubość 2 mm, wycinam prostokąty 10 cm na 8cm. Rybę wyjmuję z puszki rozgniatam widelcem w misce. Układam łyżkę farszu na środku. Przykładam drugi kawałek ciasta i palcami dociskam na około nadzienia. Odcinam za pomocą noża kształt rybki z płetwą zostawiając po 1 cm ciasta od farszu. Sklejam za pomocą widelca przyduszam. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na blaszce na papierze. Dekoruję pieprzem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 minut i piekę około 25 minut.
Komentarze