Tarta ze śledziem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta ze śledziem , to bardzo dobra propozycja na przystawkę.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
    100 g masła
    jajko
    2 łyżki miodu
    sól do smaku

    3 filety śledziowe w oleju
    200 ml śmietany 18 %
    120 g sera mozzarella
    cebula czerwona
    mała papryka
    garść pistacji solonych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ryba

Tarta ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wysiekać z mąką. Dodać jajko , miód i sól i zagnieść ciasto. Ciastem wykleić foremkę do tarty. ( wcześniej wysmarowaną masłem ) . Można zrobić ozdobny wałeczek. Chłodzić w lodówce ok 15 min. Pieczenie 180 stopni - 30 min.
  • 2. Na wystudzone ciasto , na spód wyłożyć śmietanę. Filety śledziowe pokroić w zgrabne kawałki i ułożyć dookoła. W środku ułożyć pokrojony ser . Cebulkę pokrojona w pierścienie ułożyć na śledziach, a pokrojoną paprykę na serze. Mozzarellę skropić oliwą. Całość posypać posiekanymi pistacjami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować