2 szkl. mąki
1/2 kostki masła
12 g drożdży
1/2 szkl. śmietany 18 %
1 opak.cukru waniliowego
1/2 kg jabłek lub jagód może być mrożonych
Cukier gruboziarnisty
Jajko do smarowania
Pieczone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę lekko podgrzać. Dodać drożdże i cukier waniliowy. Mąkę i masło. Zagnieść ciasto. Na stolnicy wałkować ciasto tak do grubości 0,5 cm. Wykrawać koła tak jak na pierogi, nadziewać jabłkami obranymi i pokrojonymi w kostkę i zlepiać. Każdy pierożek posmarować jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem. Wyłożyć pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut do zrumienienia..
Komentarze