Pieczone pierożki

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie pieczone pierogi z jabłkami lub jagodami.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1/2 kostki masła
    12 g drożdży
    1/2 szkl. śmietany 18 %
    1 opak.cukru waniliowego
    1/2 kg jabłek lub jagód może być mrożonych
    Cukier gruboziarnisty
    Jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Pieczone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę lekko podgrzać. Dodać drożdże i cukier waniliowy. Mąkę i masło. Zagnieść ciasto. Na stolnicy wałkować ciasto tak do grubości 0,5 cm. Wykrawać koła tak jak na pierogi, nadziewać jabłkami obranymi i pokrojonymi w kostkę i zlepiać. Każdy pierożek posmarować jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem. Wyłożyć pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut do zrumienienia..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować