Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól oraz olej, wlać szklankę gorącej przegotowanej wody i wyrobić ciasto najlepiej ręcznie. Kulę ciasta odłożyć na blat przykryć miseczką plastikową i odłożyć na 10 minut aby odpoczęło i stało się miękkie oraz plastyczne.
2.Szpinak przełożyć na patelnie i smażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cała woda wyparuje z szpinaku zdjąć z ognia i odstawić. Gdy wystygnie dodać pokruszony ser feta i delikatnie wymieszać, przyprawić pieprzem. Soli nie dodajemy ponieważ feta jest już słona.
3.Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać od szklanki kółka, kłaść po łyżeczce nadzienia i zlepiać pierożki.
4.Pierogi gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić w garnuszku i polać pierogi. Smacznego.
Komentarze