Pierogi ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz robiłam pierogi ze szpinakiem i serem feta i na pewno nie ostatni, pierożki tak nam posmakowały że zagoszczą u mnie na stałe.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g maki pszennej
    szklanka gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    1/2 kostki sera feta półtłustego
    3 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    pieprz

    Dodatkowo do polania:
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Przekąski Ser

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól oraz olej, wlać szklankę gorącej przegotowanej wody i wyrobić ciasto najlepiej ręcznie. Kulę ciasta odłożyć na blat przykryć miseczką plastikową i odłożyć na 10 minut aby odpoczęło i stało się miękkie oraz plastyczne.
  • pierogi 2. Szpinak przełożyć na patelnie i smażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cała woda wyparuje z szpinaku zdjąć z ognia i odstawić. Gdy wystygnie dodać pokruszony ser feta i delikatnie wymieszać, przyprawić pieprzem. Soli nie dodajemy ponieważ feta jest już słona.
  • pierogi 3. Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać od szklanki kółka, kłaść po łyżeczce nadzienia i zlepiać pierożki.
  • pierogi 4. Pierogi gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić w garnuszku i polać pierogi. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Mąka Sery Szpinak Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować