Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

4.49 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda ( około półtorej szklanki )

    Farsz:
    45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    czubryca zielona lub biała według uznania
    15 dag sera żółtego

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 duża cebula
    masło do smażenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pierogi Ser

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
  • 3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi formując pierogi.
  • 4. Przygotowanie cebuli: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i smażymy do miękkości i zrumienienia często mieszając.
  • 5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje pierogów, polewamy je masłem z cebulką i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować