Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

  • wyświetlono: 5710 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
ciepła woda ( około półtorej szklanki )

Farsz:
45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
czubryca zielona lub biała według uznania
15 dag sera żółtego

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 duża cebula
masło do smażenia
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

  • 1. Farsz: Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
  • 3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi formując pierogi.
  • 4. Przygotowanie cebuli: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i smażymy do miękkości i zrumienienia często mieszając.
  • 5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje pierogów, polewamy je masłem z cebulką i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiser żółtyszpinakobiadpierogi ze szpinakiembezmięsny obiaddomowe pierogiprzepis_miesiąca1000bezmięsne pierogi

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ze szpinakiem , sera feta i przyprawą - suszone pomidory

Dodane przez: Jola1977-1977

Pierogi ze szpinakiem , serem feta i przyprawą...

W sam raz na piątkowy dzień:) Bardzo...

pierogi

Dodane przez: aczp1

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Przez długi czas myslałam, że przy...

pierogi ze szpinakiem

Dodane przez: Bożena Z.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Smaczne pierogi ze szpinakiem i...

Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta

Dodane przez: luna19

Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem...

pierogi naturalnie barwione :)

Pierożki z serem żółtym i pieczarkami

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Pierożki z serem żółtym i pieczarkami...

pierogi z pieczarkami

Dodane przez: magdzia44448

PIEROGI Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

Pyszne domowe pierogi, nieco inne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE