Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką na pół godziny.
2.Szalotkę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i smażyć kilka minut do odparowania płynu. Jeżeli szpinak będzie zbyt wilgotny to dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić pieprzem i schłodzić.
3.Do zimnego szpinaku pokruszyć ser, i wymieszać.
4.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nadziewać i zlepić pierogi.
5.Gotować w osolonym wrzątku 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane stopionym masłem lub zrumienioną cebulką.
Komentarze