Pierogi ze szpinakiem i serem feta

4.73 (173 ocen)

Wyraziste w smaku, takie jak lubię.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 szkl gorącej wody
    1/2 szkl zimnej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    600 g szpinaku
    2 szalotki
    4 - 5 ząbków czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    300 g sera feta
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.73 (173 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką na pół godziny.
  • 2. Szalotkę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i smażyć kilka minut do odparowania płynu. Jeżeli szpinak będzie zbyt wilgotny to dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić pieprzem i schłodzić.
  • 3. Do zimnego szpinaku pokruszyć ser, i wymieszać.
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta 4. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nadziewać i zlepić pierogi.
  • 5. Gotować w osolonym wrzątku 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane stopionym masłem lub zrumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować