Pierogi ze szpinakiem i serem feta

4.74 (175 ocen)

Wyraziste w smaku, takie jak lubię.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 szkl gorącej wody
    1/2 szkl zimnej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    600 g szpinaku
    2 szalotki
    4 - 5 ząbków czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    300 g sera feta
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.74 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką na pół godziny.
  • 2. Szalotkę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i smażyć kilka minut do odparowania płynu. Jeżeli szpinak będzie zbyt wilgotny to dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić pieprzem i schłodzić.
  • 3. Do zimnego szpinaku pokruszyć ser, i wymieszać.
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta 4. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nadziewać i zlepić pierogi.
  • 5. Gotować w osolonym wrzątku 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane stopionym masłem lub zrumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować