Pierogi ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

Pierogi ze szpinakiem często przyrządzam na piątkowy obiad, są bardzo smaczne, najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kilograma mąki pszennej
    1 szklanka letniej wody
    1 jajko
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Szczypta soli
    Mąka do podsypania
    Farsz:
    2 opakowania mrożonego szpinaku
    2 opakowania sera feta
    3 ząbki czosnku
    Pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy ser fetę, rozgniatamy widelcem, dodajemy ostudzony szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy dość cienko, szklanka wycinamy krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, pierogi składamy na pół, zlepiamy robiąc ozdobną falbankę.
  • 3. Układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Pierogi wrzucamy partiami na gotujący się wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Szpinak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować