Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami

  • wyświetlono: 2138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Pierogi są mięciutkie i pulchniutkie. Smakują rewelacyjnie i dlatego bardzo szybko znikają z talerza.

AngelikaO

Składniki

Farsz:
450 g szpinaku mrożonego (liście)
270 g sera feta
500 g ziemniaków
3/4 główki czosnku
1 duża cebula
1 łyżka masła
ok. 2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka przyprawy włoskiej z czarnuszką
szczypta chili
sól, pieprz do smaku

Ciasto:
0,5 litra wrzątku
1/4 kostki margaryny
ok. 0,8 kg mąki pszennej + do podsypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami

  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 11. Szpinak rozmrozić i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 22. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić najpierw cebulę. Nie dopuścić, aby cebula się zrumieniła. Gdy się lekko zeszkli dodać czosnek, a następnie szpinak. Dusić ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 33. W misce rozdrobnić ser feta. Dodać szpinak z cebulą i czosnkiem oraz ziemniaki. Doprawić sosem sojowym, przyprawą włoską, chili, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 44. Do kubka wlać 0,5 litra wrzątku, dorzucić margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Poczekać, aż przestygnie na tyle aby nie parzyło w ręce. Na stolnicę wysypać mąkę. Porcjami dodawać wodę z margaryną. Zagnieść miękkie ciasto.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 55. Ciasto włożyć na ok. 10 min. do worka foliowego.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 66. Ciasto wyjmować z worka częściami, aby nie wysychało. Rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Aby się nie sklejały należy je zahartować. Po wyjęciu włożyć je do garnka z zimną wodą na ok. 1 min. Potem odcedzić na cedzaku. Gotowe pierogi można posypać pokruszoną fetą, bądź polać roztopionym masłem, lub smażoną na masełku cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogimama_mnie_nauczylaszpinakfeta
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą

Te pierogi to Petarda !!! Są rewelacyjne,możecie...

Szpinak w nowej odsłonie.

Dodane przez: moje przepisy

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Dzięki tym pierogom moja rodzina...

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Dodane przez: trufelkowo

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Kiedyś szpinaku nie lubiłam, kojarzyłam...

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Dodane przez: plomien77

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

są zdrowe i smaczne.

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam...

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Połączenie tych smaków plus dodatek...