Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami

4.97 (152 ocen)

Pierogi są mięciutkie i pulchniutkie. Smakują rewelacyjnie i dlatego bardzo szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • Farsz:
    450 g szpinaku mrożonego (liście)
    270 g sera feta
    500 g ziemniaków
    3/4 główki czosnku
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    ok. 2 łyżki sosu sojowego
    1 czubata łyżka przyprawy włoskiej z czarnuszką
    szczypta chili
    sól, pieprz do smaku

    Ciasto:
    0,5 litra wrzątku
    1/4 kostki margaryny
    ok. 0,8 kg mąki pszennej + do podsypania
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 1 1. Szpinak rozmrozić i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 2 2. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić najpierw cebulę. Nie dopuścić, aby cebula się zrumieniła. Gdy się lekko zeszkli dodać czosnek, a następnie szpinak. Dusić ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 3 3. W misce rozdrobnić ser feta. Dodać szpinak z cebulą i czosnkiem oraz ziemniaki. Doprawić sosem sojowym, przyprawą włoską, chili, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 4 4. Do kubka wlać 0,5 litra wrzątku, dorzucić margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Poczekać, aż przestygnie na tyle aby nie parzyło w ręce. Na stolnicę wysypać mąkę. Porcjami dodawać wodę z margaryną. Zagnieść miękkie ciasto.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 5 5. Ciasto włożyć na ok. 10 min. do worka foliowego.
  • Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami 6 6. Ciasto wyjmować z worka częściami, aby nie wysychało. Rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Aby się nie sklejały należy je zahartować. Po wyjęciu włożyć je do garnka z zimną wodą na ok. 1 min. Potem odcedzić na cedzaku. Gotowe pierogi można posypać pokruszoną fetą, bądź polać roztopionym masłem, lub smażoną na masełku cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować