Pierogi są mięciutkie i pulchniutkie. Smakują rewelacyjnie i dlatego bardzo szybko znikają z talerza.
Składniki:
Farsz:
450 g szpinaku mrożonego (liście)
270 g sera feta
500 g ziemniaków
3/4 główki czosnku
1 duża cebula
1 łyżka masła
ok. 2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka przyprawy włoskiej z czarnuszką
szczypta chili
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
0,5 litra wrzątku
1/4 kostki margaryny
ok. 0,8 kg mąki pszennej + do podsypania
Pierogi ze szpinakiem, serem feta i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę.
2.Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić najpierw cebulę. Nie dopuścić, aby cebula się zrumieniła. Gdy się lekko zeszkli dodać czosnek, a następnie szpinak. Dusić ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
3.W misce rozdrobnić ser feta. Dodać szpinak z cebulą i czosnkiem oraz ziemniaki. Doprawić sosem sojowym, przyprawą włoską, chili, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
4.Do kubka wlać 0,5 litra wrzątku, dorzucić margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Poczekać, aż przestygnie na tyle aby nie parzyło w ręce. Na stolnicę wysypać mąkę. Porcjami dodawać wodę z margaryną. Zagnieść miękkie ciasto.
5.Ciasto włożyć na ok. 10 min. do worka foliowego.
6.Ciasto wyjmować z worka częściami, aby nie wysychało. Rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Aby się nie sklejały należy je zahartować. Po wyjęciu włożyć je do garnka z zimną wodą na ok. 1 min. Potem odcedzić na cedzaku. Gotowe pierogi można posypać pokruszoną fetą, bądź polać roztopionym masłem, lub smażoną na masełku cebulką.
Komentarze