Pierogi ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Sezonowe pierożki z dojrzałą śliwką węgierką. Niewielki koszt dania. Można je podawać ze śmietanką i cukrem, z masłem lub musem śliwkowym.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 35 sztuk
    Ciasto:
    40 dag mąki poznańskiej +do podsypania
    1 jajko
    1 kopiasta łyżka masła
    Sól do smaku
    35 dojrzałych węgierek
    Dodatki: śmietana, cukier trzcinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śliwki opłukać, osuszyć, wypestkować. Składniki na ciasto zagnieść, do ciasta dodać stopione masło,dodając do składników letnia wodę, odstawić na 20 minut przykryć lnianą ściereczką. Następnie rozwałkować na stolnicy ciasto cienko, wykrawać koła(u mnie za pomocą puszki po groszku). Na środek nałożyć śliwkę, przecięciem do środka, spłaszczyć, skleić brzegi. Zagotować wodę z dodatkiem soli, i szczypty mąki, wrzucać na wrzątek pierożki. Gdy pierożki wypłyną, gotować około 3 minut. Jeszcze ciepłe polać śmietaną, posypać cukrem.
    Ja i moja rodzina uwielbiają pierożki bez dodatków, takie prosto z wody.

Porady

1. do ciasta zamiast masła można dodać olej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować