Pierogi ze śliwką i musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wypestkować. Około 40 dag śliwek przełożyć do garnka o podwójnym dnie, podlać 2 łyżkami wody, rozgotować, dodać cukier,zagotować, zmiksować na jednolity mus(jeśli mus jest kwaśny dodać cukier).Pozostałe śliwki przekroić na ćwiartki – duże, mniejsze na połówki.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól do smaku, stopione masło, jajko, wodę tyle by zagnieść ciasto. Odstawić na ½ godziny.Następnie rozwałkować ciasto, szklanką wycinać koła. Na środek ułożyć ¼ śliwki(jeśli małe to połówkę). Zlepić pierogi. Wodę zagotować z dodatkiem soli do smaku, wrzucać partiami pierogi, od wypłynięcia gotować około 3-4 minut. Ciepłe pierogi podawać z musem śliwkowym.
Komentarze