Pierogi ze śliwką i musem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierogi ze słodką śliwką dodatkowo musem.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 40 sztuk
    60 dag mąki pszennej poznańskiej
    1 duże jajko
    1 łyżeczka stopionego masła
    Sól do smaku
    1 kg śliwek
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Pierogi Musy

Pierogi ze śliwką i musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wypestkować. Około 40 dag śliwek przełożyć do garnka o podwójnym dnie, podlać 2 łyżkami wody, rozgotować, dodać cukier,zagotować, zmiksować na jednolity mus(jeśli mus jest kwaśny dodać cukier).Pozostałe śliwki przekroić na ćwiartki – duże, mniejsze na połówki.
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól do smaku, stopione masło, jajko, wodę tyle by zagnieść ciasto. Odstawić na ½ godziny.Następnie rozwałkować ciasto, szklanką wycinać koła. Na środek ułożyć ¼ śliwki(jeśli małe to połówkę). Zlepić pierogi. Wodę zagotować z dodatkiem soli do smaku, wrzucać partiami pierogi, od wypłynięcia gotować około 3-4 minut. Ciepłe pierogi podawać z musem śliwkowym.

Porady

1.do musu można dodać cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować