Pierogi ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śliwki nie tylko idealnie nadają się do knedli. Pierogi z ich udziałem także są rewelacyjne. Takie też nadzienie najczęściej wykonuje późnym latem i jesienią.
Dodatkowo pierogi z owocami to chyba ulubione danie moich dzieci. I jak ich tu nie robić:)?

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - Ok 3 szklanki mąki,
    - 1duże żółtko,
    - Ok 1 szklanka ciepłej wody,
    - 2 łyżki oleju,
    - Szczypta soli

    Dodatkowo:
    • Śliwki , węgierki,
    • Cukier trzcinowy
    • Masło do polania,
    • Listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Na stolnice przesiewamy mąkę. Robimy z niej kopczyk do którego dajemy sól, żółtko oraz olej. Składniki mieszamy nożem, dodając stopniowo wodę. Gdy dodamy cały płyn, ciasto zarabiamy już w dłoniach do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • nakładanie nadzienia 2. Gotowe wałkujemy na grubość około ok 3 mm . Z ciasta wycinamy koła (np. od szklanki).
    Umyte śliwki przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części. Na każde wycięte koło wykładamy porcje śliwek (po około 0,5 owocu). Owoce dodatkowo posypujemy cukrem trzcinowym.
  • sklejanie 3. Następnie zlepiamy pierogi. Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
    Po wyjęciu pierogi polewamy rozpuszczonym masłem. Dodatkowo oprószamy je cukrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować