Pierogi z kapustą kiszoną i płuckami okraszone cebulką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Polecam na obiad- idealnie przyprawione, sycące, -bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2kg maki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    gorąca woda-około 3 /4 szklanki
    3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

    2. Farsz:

    około 600 g kg płucek
    1 kg kapusty kiszonej
    1 średnia marchewka ugotowana
    1 średnia cebula
    kawałek słoniny

    sól
    pieprz świeżo zmielony
    1/2 łyżeczki majeranku
    2 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    kilka ziarenek pieprzu
    oraz cebulka zeszklona na oliwie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą kiszoną i płuckami okraszone cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:
    Do maki dodać jajko oraz żółtko ,wlać oliwę , dodawać stopniowo wodę , wyrobić ciasto, przykryć ściereczka i odstawić .

    2. Farsz:
    Kapustę opłukać , ugotować.
    Płucka opłukać, obrać z błon, obgotować przez 15 minut. Następnie wodę wylać , płucka opłukać i ponownie zalać zimną wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz pół łyżki soli i gotować na małym ogniu ok.30 minut. Gdy płucka są miękkie, odcedzić . Cebulę obrać ,posiekać i zeszklić na oleju. Słoninę również pokroić drobniej, podsmażyć.
    Wszystkie składniki, łącznie z marchewką i słoniną zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajo, przyprawić do smaku.
    3. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kółka i nakładać na każde koło farsz, zlepiać pierogi .
    Pierogi ugotować w osolonej wodzie .Gotować około 2- 3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
    Przed podaniem okrasić zeszklona cebulką,
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować