Pierogi z kapustą kiszoną i płuckami okraszone cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
Do maki dodać jajko oraz żółtko ,wlać oliwę , dodawać stopniowo wodę , wyrobić ciasto, przykryć ściereczka i odstawić .
2. Farsz:
Kapustę opłukać , ugotować.
Płucka opłukać, obrać z błon, obgotować przez 15 minut. Następnie wodę wylać , płucka opłukać i ponownie zalać zimną wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz pół łyżki soli i gotować na małym ogniu ok.30 minut. Gdy płucka są miękkie, odcedzić . Cebulę obrać ,posiekać i zeszklić na oleju. Słoninę również pokroić drobniej, podsmażyć.
Wszystkie składniki, łącznie z marchewką i słoniną zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajo, przyprawić do smaku.
3. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kółka i nakładać na każde koło farsz, zlepiać pierogi .
Pierogi ugotować w osolonej wodzie .Gotować około 2- 3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Przed podaniem okrasić zeszklona cebulką,
Smacznego
Komentarze