Pyszne, ostre pierogi z płuckami to danie, które gotowały nasze babcie. O potrawie przypomniał mi mąż, który tak długo wiercił dziurę w brzuchu, aż postanowiłam , że spełnię jego życzenie. Musze przyznać, że wyszło pysznie.
Składniki:
Na ok 100 pierogów
Farsz:
1 kg płucek
3 duże cebule
3 duże ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
2 kostki rosołowe
2 łyżki oleju
Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płucka umyć, pokroić na mniejsze kawałki obgotować i odlać wodę. Następnie zalać ponownie wodą dodać, sól, ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotować jeszcze ok 40 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Płuca zmielić,dodać zeszkloną cebulkę sól, pieprz, jajko i majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, nie żałujmy ani pieprzu, ani soli, dodajmy też naprawdę sporą ilość majeranku.
2.Mąkę wsypać do dużej miski i zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić aż wystygnie. Do zaparzonej mąki dodać olej i jajko-wyroić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać wody. Ciasto wałkować na cienkie placki, wykrawać kółka , na każde kółko nakładać farsz i dobrze sklejać brzegi
3.Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Pierogi są ugotowane już w kilka minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy okraszone zeszkloną cebulką. Smacznego!
Komentarze