Pierogi z płuckami

4.94 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne, ostre pierogi z płuckami to danie, które gotowały nasze babcie. O potrawie przypomniał mi mąż, który tak długo wiercił dziurę w brzuchu, aż postanowiłam , że spełnię jego życzenie. Musze przyznać, że wyszło pysznie.

Składniki:

  • Na ok 100 pierogów
    Farsz:
    1 kg płucek
    3 duże cebule
    3 duże ząbki czosnku
    2 jajka
    sól
    pieprz
    majeranek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    2 kostki rosołowe
    2 łyżki oleju

    Ciasto
    1 kg mąki+na podsypywanie
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    gorąca woda

    Ponad to:
    olej, sól
Wystaw ocenę:

4.94 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płucka umyć, pokroić na mniejsze kawałki obgotować i odlać wodę. Następnie zalać ponownie wodą dodać, sól, ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotować jeszcze ok 40 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Płuca zmielić,dodać zeszkloną cebulkę sól, pieprz, jajko i majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, nie żałujmy ani pieprzu, ani soli, dodajmy też naprawdę sporą ilość majeranku.
  • 2. Mąkę wsypać do dużej miski i zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić aż wystygnie. Do zaparzonej mąki dodać olej i jajko-wyroić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać wody. Ciasto wałkować na cienkie placki, wykrawać kółka , na każde kółko nakładać farsz i dobrze sklejać brzegi
  • 3. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Pierogi są ugotowane już w kilka minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy okraszone zeszkloną cebulką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować