Kuchnia śląska obfituje w mięsne, pożywne dania, jednym z nich są pierogi z farszem mięsnym.Produkcją pierogów w mojej rodzinie zajmuje się Babcia Zosia. Przygotowuje je prawie na każde przyjęcie :)
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka, włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak najmniejszym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić.
2.Farsz: Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
3.Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w osolonej wodzie około 5-7 minut od wypłynięcia. Podawać z czerwonym barszczykiem.
Komentarze