Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Kuchnia śląska obfituje w mięsne, pożywne dania, jednym z nich są pierogi z farszem mięsnym.Produkcją pierogów w mojej rodzinie zajmuje się Babcia Zosia. Przygotowuje je prawie na każde przyjęcie :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - woda gorąca: 220 mililitrów
    - żółtko: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

    - kurczak cały ugotowany: 1 sztuka
    - włoszczyzna: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka, włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak najmniejszym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić.
  • 2. Farsz: Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
  • Pierogi z mięsem 3. Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
    Pierożki gotować w osolonej wodzie około 5-7 minut od wypłynięcia. Podawać z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować