pierogi z mięsem

5 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki pomysł na obiad

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1 kg mąki
    550 ml wrzącej wody
    1 łyżka soli
    1 żółtko
    100 ml oleju
    Farsz:
    70 dag mielonego z łopatki
    3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
    2 łyżki majeranku
    100 ml wody
    Sól i pieprz
    Zasmażka :
    20 dag wędzonego boczku
    2 cebule
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy resztę składników.
  • 2. Farsz:
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Zasmażka
    Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy boczek do momentu wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę i dalej podsmażamy. Na koniec doprawiamy pieprzem.
  • 4. Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na 2-3 mm grubości. Wykrajamy szklaną lub ringiem okręgi, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy.
    Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia ok 12-14 min.
    Podajemy ze zasmażką.

Porady

ugotowane można odsmażyć na odrobinie masła. ciasto jest bazą a farsz zależy od nas samych. można zrobić także na słodko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Farsz mięsny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować