Ciasto :
1 kg mąki
550 ml wrzącej wody
1 łyżka soli
1 żółtko
100 ml oleju
Farsz:
70 dag mielonego z łopatki
3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
2 łyżki majeranku
100 ml wody
Sól i pieprz
Zasmażka :
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
Pieprz
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy resztę składników.
2.Farsz:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
3.Zasmażka
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy boczek do momentu wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę i dalej podsmażamy. Na koniec doprawiamy pieprzem.
4.Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na 2-3 mm grubości. Wykrajamy szklaną lub ringiem okręgi, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy.
Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia ok 12-14 min.
Podajemy ze zasmażką.
Porady
ugotowane można odsmażyć na odrobinie masła. ciasto jest bazą a farsz zależy od nas samych. można zrobić także na słodko.
Komentarze