Ja i moja rodzina uwielbiamy pierogi w każdej postaci. Dlatego, kiedy tylko mam trochę wolnego czasu przygotowuję je na obiad. Pierogi z mięsem to ulubione mojego Męża.
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucamy do miski. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, płaską łyżeczkę soli i pieprz. Dokładnie mieszamy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy farsz. Smażymy około 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Dokładnie odsączamy z tłuszczu i studzimy.
3.Następnie farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. (Jeżeli nie mamy maszynki nie musimy tego robić, jednak mięso po zmieleniu jest jeszcze smaczniejsze i łatwiej układa się w pierogach.)
4.Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, wbijamy jajka, dodajemy olej i sól. Dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części.
5.Każdą część ciasta dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Nakładamy krążek na lekko zgiętą dłoń, następnie układamy na nim łyżeczkę farszu i zlepiamy palcami pieroga.
6.Pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze 4-5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Komentarze