Pierogi z mięsem mielonym

4.45 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Polecam i smacznego życzę.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na farsz:
    50 dag łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    olej do smażenia
    około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    czarny pieprz mielony do smaku
    sól do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    koperek suszony według uznania

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    około półtorej ciepłej wody
    pół łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    1 średnia cebula
    masło do smażenia
    sól do gotowania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.45 (199 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz. 1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.
  • Ciasto. 2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
  • Pierogi. 3. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Pierogi. 4. Podanie:Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki. Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować