Pierogi z mięsem mielonym

  • wyświetlono: 20480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Polecam i smacznego życzę.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na farsz:
50 dag łopatki wieprzowej
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
czarny pieprz mielony do smaku
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
koperek suszony według uznania

Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
około półtorej ciepłej wody
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 średnia cebula
masło do smażenia
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z mięsem mielonym

  • Farsz.1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.
  • Ciasto.2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
  • Pierogi.3. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Pierogi.4. Podanie:Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki.
Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopierogimięso mielonemielonepierogi z mięsemobiaddaniedomowe pierogimięsne pierogiwieprzzowina

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: dagita

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis powstał dla odmiany zwykłych...

pierogi

Dodane przez: dusiowa

pierogi z surowym mięsem

Po długiej przerwie naszła mnie...

Pierogi z mięsem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z mięsem

Najpyszniejsze, domowe pierogi...

Pierogi z mięsem

Dodane przez: justi2401

Pierogi z mięsem

Ja i moja rodzina uwielbiamy pierogi...

Pierogi z mięsem pieczonym

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z mięsem pieczonym

Mięso pieczone ma bardzo dobry...

Pierogi z mięsem i soczewicą

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi z mięsem i soczewicą

Przepyszne pierogi z mięsem i soczewicą....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE