Pierogi z mięsem pieczonym

  • wyświetlono: 3361 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Mięso pieczone ma bardzo dobry smak i świetnie nadaje się na farsz do pierogów. Polecam.

ewaeu
  • 50 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

700 g łopatki
700 g boczku
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
2 łyzki oleju rzepakowego
zioła prowansalskie
majeranek
sól
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą

500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody

2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
sól
cebula/olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z mięsem pieczonym

  • 1. Umyte, osuszone mięso nacieramy olejem rzepakowym i oprószamy delikatnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, solą.
    Układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość grube piórka i układamy wokół mięsa. Czosnek dodajemy w ząbkach. Przykrywamy mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy i przepuszczamy mięso, cebule, czosnek przez maszynkę do mielenia. Dodajemy kilka łyżek powstałego w czasie pieczenia sosu, sól do smaku i pieprz młotkowany z kolendrą. Mieszamy. Farsz powinien łatwo nabierać się na widelec. Nie powinien się rozsypywać.
    Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju mleka, wody zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod ściereczką na 15 min. Dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na placek i wykrawamy krążki. Na krążkach układamy farsz i zalepiamy.
    Wkładamy partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotujemy do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na półmisek. Podajemy z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką, albo ze skwarkami.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiboczekłopatkapierogi z mięsemobiadmięso pieczonepieczony boczekpieczona łopatkarodzinne spotkaniepierogi z mięsem pieczonym

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: dusiowa

pierogi z surowym mięsem

Po długiej przerwie naszła mnie...

Pierogi z mięsem

Dodane przez: justi2401

Pierogi z mięsem

Ja i moja rodzina uwielbiamy pierogi...

Pierogi z kapustą i pieczonym mięsem Kurczaka

Dodane przez: eliza1051

Pierogi z kapustą i pieczonym mięsem...

Wyjątkowe, tak przygotowane przeze...

Pierogi z mięsem i soczewicą

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi z mięsem i soczewicą

Przepyszne pierogi z mięsem i soczewicą....

Pierogi z mięsem

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z mięsem

Pierożki najlepiej smakują polane...

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE