Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem z cebulką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Nie są zbyt popularne, choć nie wiem czemu. Są na prawdę pyszne! Mają dość nieoczywisty smak i jestem pewna, że Was pozytywnie zaskoczy. Przepyszny pomysł na obiad.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    200 ml gorącej wody (ok 3/4 szklanki)
    2 łyżki oleju
    250 g twarogu
    3/4 szklanki kaszy gryczanej (nie ugotowanej)
    1 łyżka cukru
    sól i pieprz do smaku
    1 duża cebula lub 2 mniejsze
    olej do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 1. Na początku przygotować nadzienie. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją (na 3/4 szklanki kaszy -1 i 1/2 szklanki wody). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. W misce umieścić twaróg, kaszę i podsmażoną cebulę, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać 1 łyżkę cukru oraz sól i pieprz (do smaku, ja dałam bardzo dużo ). Całość dokładnie wymieszać.
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 2. Z 300 g mąki zrobić kopczyk na blacie. Na środku zrobić dziurę i wlać tam olej, a następnie stopniowo wodę, ciągle mieszając z mąką. Podsypując pozostałą mąką zagnieść ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na dwie równe części- jedną z nich przykryć miską i zostawić, aby czekała na swoją kolej. Drugą cienko rozwałkować (ok 2 mm), podsypując mąką, aby nie przywierało.
    Dużą szklanką lub kieliszkiem wykrawać kółka. W każdym umieścić łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi.
  • Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 3. Gotowe pierogi ułożyć na desce oprószonej mąką i przykryć je ściereczką do czasu, aż wszystkie będą gotowane.
    W garnku doprowadzić wodę do wrzenia (ok 3/4 wysokości) ze szczyptą soli. Do gotującej się wody wrzucić partię pierogów (u mnie 10 sztuk), zamieszać, aby się nie przykleiły i gotować 2-3 minuty, a następnie przełożyć na sitko.
    Smacznego!

Porady

Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej z podsmażoną cebulką !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kasza gryczana Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować