Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem są na prawdę rewelacyjne, smaczne i syte w dodatku okraszone tłuszczykiem. Idealne na obiad i nie tylko.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
FARSZ:
100 g kaszy gryczanej, ugotowanej
250 g twarogu
1 spora cebula
mała ślaska kiełbaska
sól i pieprz do smaku
CIASTO :
550 g mąki pszennej
30 ml oleju
300 ml ciepłej wody
szczypta soli do smaku
osolona woda do gotowania
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Farsz: Do miski przesyp ugotowaną i przestudzoną kaszę, dodaj twaróg, przyprawy oraz drobno posiekaną, podsmażoną cebulę z kiełbasą. Następnie dopraw wszystko solą, pieprzem i razem wymieszaj.
Polecam również dodać do farszu podsmażony boczek
2.Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dosypując pozostałą część mąki (jeśli jest to konieczne). Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do foliowego woreczka i odstaw na kilka minut. Ciasto rozwałkuj cienko na grubość ok. 2 mm, następnie wytnij duże krążki, na każdy nałóż jedną pełną łyżeczkę farszu, mocno zlep brzegi.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju – po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odcedz i podaj okraszone tłuszczykiem i posypane szczypiorkiem.
Komentarze