Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

4.42 (163 ocen)

  • 60 min

Kasza gryczana i biały ser, to idealne połączenie. Pierogi z takim farszem smakują wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    2 żółtka
    1 1/2 łyżki stopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    2 torebki (200g) kaszy gryczanej
    250 g twarogu półtłustego
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    sól (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
    Dodatkowo:
    2 cebule
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    szczypta cukru


Wystaw ocenę:

4.42 (163 ocen)

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Twaróg rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kaszę ugotować na sypko, przestudzić i dodać do sera. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do kaszy i sera. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.
  • 2. Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić drobno posiekane cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.

Porady

Farsz powinien być dobrze doprawiony. Pierogi można też okrasić zarumienionym wędzonym boczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować