Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę.
Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
2.Przygotować farsz.
Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu.
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
3.Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem.
4.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.
Komentarze