Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

5 (187 ocen)

  • 60 min

Pierogi są przepyszne, szczególnie farsz. Zapewniam, że znikną ekspresem.

  • 60 min

Składniki:

  • (4-5 porcji)
    Ciasto:
    400g maki pszennej
    1 jajko
    około 150 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    200g wędzonego boczku
    1 cebula (duża)
    250g twarogu (tłustego)
    250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko)
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać na stolnicę.
    Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
    Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
  • image-02a5mvd 2. Przygotować farsz.
    Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku.
  • image-0014w8f 3. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką).
    Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
    Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem.
  • image-1mj9y6q 4. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.
  • image-28x6t2v 5. Podawać polane skwarkami.

Porady

Pierogi można dodatkowo zarumienić na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować