Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • Średni

Ten piernik zna prawie każdy, a ja od lat nie wyobrażam sobie Świąt bez niego.

  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 25 dekagramów
    - płynny miód: 0.5 litra
    - cukier: 1.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - przyprawa do piernika: 1 opakowanie
    - mąka: 1 kilogram
    - soda: 3 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
    - mielone orzechy: 15 dekagramów
    - skórka pomarańczowa: 3 łyżki
    DODATKOWO::
    - marmolada wieloowocowa: 30 dekagramów
    - polewa czekoladowa: 15 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik staropolski 1. Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.
  • piernik staropolski 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki w temp. 180st około 10 min i dowolnie po wystudzeniu je dekorujemy.

    Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st
  • 3. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta.
    Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy.
    Najlepszy jest po kilku dniach od przełożenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować