Piernik staropolski

4.49 (142 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piernik rozpływa się w ustach i jest warty swojego czekania.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    250 g miodu
    500 g mąki pszennej
    szklanka cukru
    250 ml mleka 3,2%
    2 jajka
    2 torebki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody
    odrobina soli

    Masa grysikowa:
    700 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    8 łyżek kaszy manny
    20 dag masła

    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany kremówki

    oraz:
    500 g powideł śliwkowych
    cukrowe gwiazdki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, sodę, mleko, jajka i odrobinę soli. Całość miksujemy mikserem aż masa będzie dobrze wyrobiona. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, ale później zmieni swoją konsystencję.Ciasto przekładamy do szklanego naczynia owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki 6 tygodni. Po tym czasie ciasto wałkujemy na 2 blaty o grubość 0,5 cm podsypując mąką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Każdy blat ciasta pieczemy przez 20-25 minut i studzimy. Upieczone blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Po tym czasie każdy blat przecinamy na pół.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Każdy blat ciasta przekładamy najpierw masą grysikową, przykrywamy ciastem piernikowym i powidłami. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
  • 3. Śmietanę podgrzać( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować