REKLAMA

Piernik staropolski

wyświetlono: 1106 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Piernik rozpływa się w ustach i jest warty swojego czekania.

opublikowany: 18.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    250 g miodu
    500 g mąki pszennej
    szklanka cukru
    250 ml mleka 3,2%
    2 jajka
    2 torebki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody
    odrobina soli

    Masa grysikowa:
    700 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    8 łyżek kaszy manny
    20 dag masła

    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany kremówki

    oraz:
    500 g powideł śliwkowych
    cukrowe gwiazdki do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, sodę, mleko, jajka i odrobinę soli. Całość miksujemy mikserem aż masa będzie dobrze wyrobiona. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, ale później zmieni swoją konsystencję.Ciasto przekładamy do szklanego naczynia owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki 6 tygodni. Po tym czasie ciasto wałkujemy na 2 blaty o grubość 0,5 cm podsypując mąką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Każdy blat ciasta pieczemy przez 20-25 minut i studzimy. Upieczone blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Po tym czasie każdy blat przecinamy na pół.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Każdy blat ciasta przekładamy najpierw masą grysikową, przykrywamy ciastem piernikowym i powidłami. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
  • 3. Śmietanę podgrzać( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik, który powinien zagościć na Twoim stole wigilijnym :)

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 16.11.2017 | wyświetlono: 1936 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ines2671

Piernik staropolski

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski z powidłami śliwkowymi - idealny w smaku i rozpływający się w ustach...

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 20.11.2018 | wyświetlono: 1654 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1
Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Piernik staropolski

Prawdziwy, długodojrzewający piernik przekładany powidłami Polecam!

kategoria: piernik Desery powidła powidła śliwkowe pieczeń opublikowany: 25.12.2015 | wyświetlono: 1213 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Amelka101 Amelka101

Piernik staropolski dojrzewający

Tradycyjny wypiek świąteczny w moim domu.

kategoria: Ciasta piernik pierniczki Ciasto opublikowany: 04.11.2017 | wyświetlono: 1051 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE