Piernik staropolski

  • wyświetlono: 992 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Piernik rozpływa się w ustach i jest warty swojego czekania.

1dd
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
125 g masła
250 g miodu
500 g mąki pszennej
szklanka cukru
250 ml mleka 3,2%
2 jajka
2 torebki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
odrobina soli

Masa grysikowa:
700 ml mleka
1/2 szklanki cukru
8 łyżek kaszy manny
20 dag masła

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki

oraz:
500 g powideł śliwkowych
cukrowe gwiazdki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, sodę, mleko, jajka i odrobinę soli. Całość miksujemy mikserem aż masa będzie dobrze wyrobiona. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, ale później zmieni swoją konsystencję.Ciasto przekładamy do szklanego naczynia owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki 6 tygodni. Po tym czasie ciasto wałkujemy na 2 blaty o grubość 0,5 cm podsypując mąką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Każdy blat ciasta pieczemy przez 20-25 minut i studzimy. Upieczone blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Po tym czasie każdy blat przecinamy na pół.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Każdy blat ciasta przekładamy najpierw masą grysikową, przykrywamy ciastem piernikowym i powidłami. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
  • 3. Śmietanę podgrzać( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapiernikWigiliaświętaboże narodzeniepiernik staropolskipiernik z powidłami śliwkowymi

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Dodane przez: Paulina Nosek

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Doskonały, aromatyczny, świątecznie...

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

Staropolska szarlotka babci Jasi

Dodane przez: 2milutka

Staropolska szarlotka babci Jasi

Klasyczna szarlotka bez zbędnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE