Piernik staropolski

  • wyświetlono: 1354 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski z powidłami śliwkowymi - idealny w smaku i rozpływający się w ustach...

  • 35 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

500g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40g w torebce)
1 kg powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru, wystudzić.
    Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do szklanej lub emaliowanej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce na 4-6 tygodni.
    Piec na 5-7 dni przed Świętami.

    Pieczenie
    Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować blachę o wymiarach 26x39. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. Piec w temperaturze 170 'C (można z termoobiegiem) przez 15-20min. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone blaty piernika przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
    Po 3-4 dniach podzielić piernik na 3 części i polać polewą czekoladową i posypać np. kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

*Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
*Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4-6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne :-).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikpiernik staropolskipiernik dojrzewający

Komentarze

Podobne przepisy

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Dodane przez: Paulina Nosek

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Doskonały, aromatyczny, świątecznie...

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

Staropolska szarlotka babci Jasi

Dodane przez: 2milutka

Staropolska szarlotka babci Jasi

Klasyczna szarlotka bez zbędnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE