REKLAMA

Piernik staropolski

wyświetlono: 1661 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 1

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski z powidłami śliwkowymi - idealny w smaku i rozpływający się w ustach...

opublikowany: 20.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 500g miodu naturalnego np. akacjowego
    1,5 szklanki cukru (lub mniej)
    250g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    125 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40g w torebce)
    1 kg powideł śliwkowych
Ocena:

(średnia 5 z 165 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru, wystudzić.
    Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do szklanej lub emaliowanej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce na 4-6 tygodni.
    Piec na 5-7 dni przed Świętami.

    Pieczenie
    Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować blachę o wymiarach 26x39. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. Piec w temperaturze 170 'C (można z termoobiegiem) przez 15-20min. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone blaty piernika przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
    Po 3-4 dniach podzielić piernik na 3 części i polać polewą czekoladową i posypać np. kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

*Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). *Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4-6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne :-).

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik, który powinien zagościć na Twoim stole wigilijnym :)

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 16.11.2017 | wyświetlono: 1941 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: zielony liść zielony liść

Piernik staropolski

Ten piernik wygrywa z wszystkimi innymi piernikami. Polecam.

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 03.12.2017 | wyświetlono: 2037 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i jest warty swojego czekania.

kategoria: Ciasta piernik Desery opublikowany: 18.03.2017 | wyświetlono: 1114 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: KuchniaPoli IMG_20170910_124019_602

Piernik staropolski

Piernik staropolski

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 14.12.2017 | wyświetlono: 846 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE