Piernik przełożony powidłami śliwkowymi

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pozostajemy jeszcze w nastroju świątecznym :-) Przedstawiam Wam przepis na pyszny, świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi z polewą o nucie amaretto. Piekę go co roku na święta Bożego Narodzenia. Bardzo nam smakuje, jest wilgotny, można go upiec wcześniej. Im starszy tym lepszy, polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    szczypta soli
    2 łyżeczki gorzkiego kakao
    1 paczka przyprawy do pierników
    słoik sztucznego miodu
    słoik dowolnego dżemu, u mnie wiśniowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bakalie: garść pokrojonych orzechów, migdałów i rodzynek
    2 łyżki skórki pomarańczowej

    Polewa:
    125 g kostki masła
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki amaretto
    3 łyżki wody

    Dodatkowo:
    płatki migdałowe, skórka pomarańczowa lub dowolna posypka do posypania wierzchu ciasta
    2 mniejsze słoiki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik przełożony powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik przełożony powidłami śliwkowymi 1. 1 szklanka = 250 ml
     
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i miksować. Następnie dodać przesiane kakao i mąki, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną, wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Dodać miód, dżem i wszystko jeszcze raz wymieszać. Na końcu wmieszać do ciasta ubitą pianę, orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i delikatnie wszystko wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C w funkcji termoobieg. Włożyć piernik do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 170 stopni C. Ciasto piec przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z pieca i wystudzić.
  • 2. Polewa: masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać przesiane kakao, wodę i amaretto, wymieszać. Polewa nie powinna mieć grudek. Podgrzewać na małym ogniu, nie gotować. Polewę lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć grubo powidłami śliwkowymi, ciasto polać polewą, wierzch posypać dowolną posypką, skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować