Ekspresowy piernik z powidłami śliwkowymi

4.23 (13 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybkie ciasto, które sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    1 szklanka wody gazowanej lub innego gazowanego napoju
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżeczki kakao
    10 łyżek powideł śliwkowych
    1 łyżka cynamonu
    + rozpuszczona czekolada ze śmietaną kremówką do polania ciasta
Wystaw ocenę:

4.23 (13 ocen)

Ekspresowy piernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. W misce umieszczamy mąkę, jajka, sodę, cukier, miód, kakao, olej, wodę, cynamon i 4 łyżki powideł. Składniki mieszamy tylko do dokładnego połączenia (jeżeli będziemy robić to za długo, ciasto nie będzie puszyste). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Kroimy w poprzek na dwie lub trzy części. Warstwy przekładamy pozostałymi powidłami i umieszczamy w keksówce. Lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladą. Ciasto przechowujemy szczelnie zamknięte lub owinięte. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować