Piernik na herbacie przełożony powidłami

4.8 (10 ocen)

  • 1 godz. 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto jest mięciutki, aromatyczne. Polecam :)

  • 1 godz. 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
    szklanka cukru
    250 g masła
    160 g miodu ( u mnie wielokwiatowy ; ok 1/2 szklanki )
    łyżka kakao
    przyprawa korzenna - opakowanie na 300 g mąki
    4 jajka
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody

    słoik powideł węgierkowych ok 400 g ( moje własnej roboty )
    100 g czekolady deserowej
    40 g masła
    80 ml śmietany 30 %
    orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik na herbacie przełożony powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę, cukier, miód, masło, kakao, przyprawę korzenną przełożyć do garnka i umieścić na gazie. Podgrzewać i mieszać. Doprowadzić do zagotowania.
    Odstawić do wystudzenia.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka dodać do masy w garnku i wymieszać.
    Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszać do połączenia składników. Dodać jeszcze pianę z białek i delikatnie połączyć całość.
    Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20 x 30 cm.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min.
    Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na dwie części, a następnie wzdłuż. Uzyskamy cztery kawałki ciasta.
    Do pieczenia można użyć keksówki, wtedy wystarczy ciasto pokroić tylko wzdłuż.
    Posmarować powidłami. Docisnąć ciasto.
    W rondelku połączyć masło z czekoladą i śmietaną. Podgrzewać, mieszać, aż powstanie gładka masa.
    Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladą.
    Udekorować orzechami włoskimi.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować