Piernik na piwie

3 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Piernik na piwie

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    200 ml gryczanego piwa
    400 g mąki pszennej
    15 dag cukru
    160 ml miodu
    180 ml oleju roślinnego
    1 łyżka ciemnego kakao
    3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo przelać do rondelka, dodać miód i podgrzać, odstawić do ostygnięcia.
    W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną.

    Mikserem ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo z miodem oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki.

    Piec 50-55 minut w temp 175 st do suchego patyczka.
    ciasto do dużej keksówki lub prostokątnej blaszki 20x30

    Po wystudzeniu piernik przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować