Piernik na piwie

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Piernik pod wyraźnym wpływem alkoholu ;) Ciemne piwo nadaje mu barwy, odpowiedniej wilgotności i lekkiego karmelowego posmaku.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO::
    - Ciemne, karmelowe piwo: 160 mililitrów
    - mąka pszenna: 260 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - soda: 1.5 łyżeczki
    - imbir w proszku: 2 łyżeczki
    - biały pieprz: 0.25 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 130 gramów
    - miód: 160 mililitrów
    - olej: 180 mililitrów
    POLEWA:
    - śmietana kremówka: 80 mililitrów
    - mleczna czekolada: 50 gramów
    - gorzka czekolada: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo wlewamy do garnka, zagotowujemy, zdejmujemy z kuchenki.

    W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.



  • 2. W drugiej misce ubijamy całe jajka, cukier, miód oraz olej (na gładką masę). Do miski z jajkami i cukrem wsypujemy suche składniki oraz piwo. Całość miksujemy jedynie do połączenia się składników.
    Do formy (ja użyłam silikonowej w kształcie serca) przelewamy ciasto. Nie przejmujemy się, że ciasto będzie dosyć rzadkie. Jeżeli używamy tradycyjnej blaszki przed wylaniem ciasta wykładamy ją papierem do pieczenia.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy piernik przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Przygotowujemy polewę.
    W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy polewę a następnie smarujemy nią górę piernika. Dowolnie ozdabiamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować