Piernik jak u Babci

4.48 (156 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babcie to najlepsze kucharki świata, to nie podlega wątpliwości. To ciasto moja Babcia przygotowuje od zawsze, nie wyobrazam sobie świątecznych deserów bez tego ciasta. Piernik jest aromatyczny, nie jest suchy i do tego bardzo dobrze się przechowuje (do dwóch tygodni). Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    Opakowanie przyprawy do piernika
    1 szklanka miodu
    1 szklanka cukru pudru
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    2 łyżeczki sody
    *100 g czekolady na wierzch
    *Bakalie do dekoracji
    *Powidła lub marmolada do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę z przyprawą do piernika.
  • 2. W rondelku podgrzewamy miód z cukrem pudrem, mieszamy, czekamy aż cukier się rozpuści.
  • 3. Gorący miód z cukrem pudrem dodajemy do mąki, miksujemy. Dodajemy olej, ponownie miksujemy.
  • 4. W szklance mieszamy mleko i kakao, dodajemy do ciasta i ponownie miksujemy. Wbijamy jajka, miksujemy.
  • 5. Rozpuszczamy sode w 3 łyżkach wody, dodajemy do ciasta i miksujemy.
  • 6. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem dużej blachy (wymiary 36x25). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka).
  • 7. Po ostudzeniu piernika możemy przełożyć go powidłami lub marmoladą, a wierzch możemy oblac roztopioną czekoladą i udekorować ulubionymi bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować