Chaczapuri

  • wyświetlono: 3317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszne gruzińskie danie, proste w przygotowaniu. Uzależnia!

received_1021039174721944
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

340 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
200 ml wody

Sery:
100 g mozarelli
100 g fety
100 g dowolnego sera żółtego

Jajko do posmarowania
Ewentualnie po żółtku na każde chaczapuri

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczapuri

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 35 minut, aby wyrosło.
  • 3. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy łódeczkę i wypełniamy miksem serów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Chaczapuri smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 220 stopniach aż brzegi się zarumienią, a ser się roztopi. Jeśli chcemy to możemy na chwilę przed wyjęciem z piekarnika wbić na środek chaczapuri żółtko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serser żółtykuchnia gruzińskafetaser fetaobiadszybki obiadna obiadtaniomozarellapyszneseroweszybkoserychaczapurigruzińskieGruzja

Komentarze

Podobne przepisy

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

Chaczapuri

Dodane przez: kwintesencjasmaku

Gruzińskie chaczapuri adżarskie

Będąc w Gruzji trzeba było spróbować...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

Gruzja na talerzu, czyli klasyczne chaczapuri

Dodane przez: Nulek

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Dodane przez: Ania_L

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

Pierwszy raz chaczapauri po adżarsku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE