Szarlotka jak u babci

4.49 (197 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna szarlotka, która smakuje jak u babci  Pomiędzy dwoma warstwami kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta mamy nadzienie jabłkowe. Wierzch zwieńczony jest grubą warstwą lukru. Szarlotka bardzo ładnie się kroi. Smakuje obłędnie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • KRUCHE CIASTO:
    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • 2 łyżki cukru waniliowego,
    • 160g miękkiego masła,
    • 2 jajka,
    • 4 łyżki mleka,
    • JABŁKA:
    • 2kg jabłek,
    • 2 łyżki cukru waniliowego,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • ½ łyżeczki cynamonu,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • LUKIER:
    • 4 łyżki mleka,
    • Około 20-24 łyżek cukru pudru,
    • Aromat cytrynowy,
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Szarlotka

Szarlotka jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w większą kostkę. W większym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy jabłka, cukier i cukier waniliowy. Jabłka smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż się zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, mieszamy. Dusimy jeszcze 1 minutę. Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Ilość cukru zależy od użytych jabłek.
  • 2 2. KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy miękkie masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
  • 3 3. Wówczas dodajemy jajka i mleko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na 10-15 minut.
  • 4 4. Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Drugą częścią ciasta wylepiamy dno foremki lub ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kartkami papieru do pieczenia (bo ciasto będzie bardzo klejące). Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy je w piekarniku przez około 10 minut (zrobi się rumiane). Podpieczony spód studzimy.
  • 6 5. Następnie wykładamy na niego nadzienie jabłkowe, wyrównujemy.
    Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i rozwałkowujemy ją pomiędzy dwoma kartkami papieru do pieczenia na wielkość naszej foremki. Ciasto przekładamy na wierzch nadzienia jabłkowego.
    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien po tym czasie się zarumienić. Ciasto studzimy, a następnie lukrujemy.
  • 7 6. LUKIER: Do miski wlewamy mleko i kilka kropel aromatu waniliowego. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować