Pierniczki świąteczne

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki korzenne, które słodko umilą nam świąteczny czas. Można je upiec w ostatniej chwili. Wystarczy tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 200 g płynnego miodu
    - 150 g masła
    - 1 jajko
    - 3 żółtka
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej
    - 1 łyżka kakao
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
  • 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas to odstawmy je na 24 godziny)*.

    * Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
  • 4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 9 - 10 minut*.

    * Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

Porady

Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni). Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy korzenne Cynamon Goździki Miód Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować