Pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam pierniczki, które każdego roku przygotowuję dla mojej rodzinki.
Pierniczki o wielu twarzach, jedno ciasto a wiele możliwości dekorowania.
Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto;
    mąka 2 szklanki,
    cukier 1/2 szklanki,
    masło 82% 1 duża łyżki,
    miód płynny 2 duże łyżki,
    soda oczyszczona 1 łyżeczka,
    cynamon 1 łyżeczka,
    goździki mielone 1 łyżeczka,
    czarny pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
    kakao 2 duże łyżki,
    jajka 2 szt,

    dodatkowo;
    orzechy arachidowe 15 szt,
    kolorowa posypka 3 duże łyżki,
    wiórki kokosowe 3 duże łyżki,
    polewa czekoladowa 1/2 szklanki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki świąteczne 1. Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód, łyżką wyrobić ciasto.
    Dodać cukier, przyprawy, sodę i kakao, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jajko. Wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.
    Na podsypanej stolnicy rozwałkować gotowe ciasto.
    Z ciasta wykroić foremkami pierniczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować rozmąconym jajkiem.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polać polewą czekoladową, kilka posypać wiórkami kokosowymi, kilka kolorową posypką i kilka orzechami arachidowymi.

Porady

Takie ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka tygodni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować