Świąteczne pierniczki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniczki z tego przepisu mogą poleżeć dłużej, mogą również ozdobić naszą choinkę.
Robi się je szybko i nie trzeba wkładać wiele wysiłku w ich przygotowanie.
Piekę je przed każdymi świętami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1/4 szkl. miodu - można ciut więcej nawet
    * 80 g masła
    * 1/2 szkl. cukru
    * 1 jajo
    * 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    *2 łyżeczki przyprawy do piernika
    * papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki razem zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na ok. 3-4 mm grubości i foremkami wykrawałam kształty pierniczków.

    Wyłożyłam gotowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.
    Taki czas pieczenia jest wystarczający. Ważne żeby piekarnik był dobrze rozgrzany.

    Z tej porcji ciasta wyszło mi 3 duże blachy pierniczków.

    Jak pierniczki już się upiekły odstawiłam je do całkowitego ostygnięcia.

    Na koniec ozdobiłam lukrem.

Porady

Po upieczeniu pierniczki są twarde. Proszę się tym nie zrażać. Z upływem czasu miękną i rozpływają się wręcz w ustach!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować