Pierniczki Lebkuchen

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, z cytrusowa nutą, od razu miękkie i gotowe do jedzenia, a gdy poleżą będą jeszcze smaczniejsze, o ile poleżą do świąt ;)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    50 g mąki migdałowej
    1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    100 ml miodu
    50 g masła
    skórka otarta z połówki cytryny lub pomarańczy
    Lukier :
    3/4 szkl cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Suche składniki mieszamy osobno.
    2. W rondelku roztapiamy miód z masłem, następnie jeszcze ciepłą zalewamy suche składniki.
    Zagniatamy i chowamy do lodówki na 30 minut.
    3. Po schłodzeniu jeszcze raz zagniatamy, rwiemy kawałki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, lekko spłaszczając.
    Pieczemy 180 stop przez 12 minut.

    Po upieczeniu nie zdejmujemy ich od razu z blaszki, odczekujemy z 3-4 minuty.

    Wystudzone lukrujemy.

    Pierniczki przechowujemy w puszce, możemy je wcześniej upiec gdyż z czasem będą coraz smaczniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować