Pierniczki a'la Lebkuchen

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Pierniczki ekspresowe, nie wymagają leżakowania. Od razu po upieczeniu są mięciutkie. Z oryginalnego przepisu, zamieniłam orzechy na jajka i wyszły równie pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    -600 g. mąki
    -180 g. masła
    -400 g. miodu
    -40 g. przypraw do pierniczków
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -2 łyżki kakao
    -3 jajka

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -250 g. cukru pudru
    -sok z cytryny (1 łyżka)
    -troszkę gorącej i przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki a'la lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki a'la Lebkuchen 1. ciasto-Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao. Do mąki dodać miód, rozpuszczone masło, przyprawy, rozkłócone jajka i zamieszać łopatką. Potem zagnieść na jednolite ciasto. Rwać kawałeczki ciasta i w rękach robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki a'la Lebkuchen 2. Piec w 175 *C. ok. 12-13 min. w zależności jak piecze nasz piekarnik.
  • Pierniczki a'la Lebkuchen 3. Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę, do ostygnięcia.
  • Pierniczki a'la Lebkuchen 4. lukier-Przesiać cukier puder, wycisnąć trochę soku z cytryny. Dolewać po troszku gorącej wody i mieszać, na lejącą papkę, ale nie za rzadką ani za gęstą. Maczać pierniczki w lukrze i odkładać do wysuszenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować