Pierniczki ekspresowe, nie wymagają leżakowania. Od razu po upieczeniu są mięciutkie. Z oryginalnego przepisu, zamieniłam orzechy na jajka i wyszły równie pyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
CIASTO:
-600 g. mąki
-180 g. masła
-400 g. miodu
-40 g. przypraw do pierniczków
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-3 jajka
LUKIER CYTRYNOWY:
-250 g. cukru pudru
-sok z cytryny (1 łyżka)
-troszkę gorącej i przegotowanej wody
Pierniczki a'la lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao. Do mąki dodać miód, rozpuszczone masło, przyprawy, rozkłócone jajka i zamieszać łopatką. Potem zagnieść na jednolite ciasto. Rwać kawałeczki ciasta i w rękach robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia.
2.Piec w 175 *C. ok. 12-13 min. w zależności jak piecze nasz piekarnik.
3.Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę, do ostygnięcia.
4.lukier-Przesiać cukier puder, wycisnąć trochę soku z cytryny. Dolewać po troszku gorącej wody i mieszać, na lejącą papkę, ale nie za rzadką ani za gęstą. Maczać pierniczki w lukrze i odkładać do wysuszenia.
Komentarze